Så funkar det, Bottenhavet!

Seglingen

Ni startar vid en av våra förutbestämda startpunkter valfritt klockslag mellan 7-11

Nu ska ni segla så lång sträcka som möjligt på den förutbestämda tiden.

Till din hjälp har du en punkt och distanstabell med alla startpunkter och de hundratals rundningspunkter som finns runt vår kust. Där finns också de uppmätta distanserna mellan de olika punkterna

Den tabellen får du av Kryssarklubben antingen att ladda ner eller i pappersform. Samma tabell finns också digitalt, i sjökortsform i 24-timmarsappen (se bild nedan) och kommer att läggas in i appen när din registrering är klar.

Sen för du noggrann logg vilka rundningspunkter du rundat och vilket klockslag du gör det. Sen ska du återvända till startplatsen efter 12, 24 eller48 timmar.

Skärmdump från 24-timmarsappen 2018

Den seglade distansen räknas ihop och om du seglar för länge dras det av distans. Du rapporterar in din logg till tävlingsledningen. Antingen digitalt via appen eller i pappersform.

Man seglar med ett handikappsystem liknande ett förenklat SRS sen kan man, om man vill, jämföra sig med andra båtar. Tävlar man mot sig själv så kan man vara stolt, nöjd eller missnöjd med sin prestation och strunta i att jämföra sig mot andra.

Loggblad i papperform
Analogt rapoportblad

Anmälan

Du kan anmäla dig på två sätt till Bottenhavets 24-timmars.

1 Digitalt

Det är det vi föredrar och det sätt vi också tror att du kommer att gilla eftersom det öppnar upp de digitala funktionerna åt dig.

Di anmäler dig, din båt samt eventuella gastar som vill vara registrerade via denna länk: anmälan Sedan betalar du in anmälningsavgiften och får en bekräftelse.

Du laddar själv ner appen från Google Play eller Appstore. Loggar in med de uppgifter du fått från SXK… sen hissar du den obligatoriska deltagarvimpeln (finns att köpa här) sen är det bara att köra!

2 Manuellt

Då kontaktar du Bottenhavskretsens tävlingsledare Janken eller Jocke som tar emot din anmälan. Så betalar du in startavgiften. Punkt och distanstabell, loggblad och sammanställning laddar du ner eller får skickade till dig. Sen hissar du den obligatoriska vimpeln och drar ut på böljan.

Efter avslutad segling rapporterar du in till tävlingledarna via rapport- och loggblad. Dom rapporterar i sin tur in till 24-timmarsnämnden.

Förberedelserna

Vi seglar enligt riksreglerna och du måste förvissa dig om att din båt uppfyller kraven för att få delta. Observera att högre krav ställs på båten om du vill segla så kallade havsdistanser.

Här finns en jättebra checklista som är sammanställd av erfarna deltagare i 24-timmarsseglingarna.

Utmaningen

Du måste planera din segling efter vind, väderprognos båtens kapacitet och egenskaper. Du kan inte bara segla fram och tillbaks mellan två fördelaktiga punkter i ett dygn eftersom varje rundningspunkt bara får passeras högst två gånger.

Ni måste planera era vakter så att ni har energi för hela sträckan, trimma båten för maximal prestation och navigera smart, säkert och taktiskt. Så mycket mörkersegling blir det förstås inte en juninatt i Norrland men några timmar med ganska dunkla förhållanden får du räkna med. Besättningen ska hållas mätta, varma och vid gott mod. Sen är det naturligtvis spännande att se hur andra har seglat.

Samla distans

Den inrapporterade distansen sparas och du kan samla distanser för att få utmärkelser. Du sparar från år till år och tilldelas en plakett med högre valör för varje distans du når. Både skeppare och gastar kan samla distans. Gastar som vill samla på sig distanser måste dock registrera sig som gast. Det är skepparen som registrerar gastarna.

Läs mer om de olika utmärkelserna här