Deltagarundersökning 2007

Kryssarklubben genomförde tillsammans med tidskriften På kryss och Jonas Ekblad en undersökning bland landets alla 24-timmarsseglare 2007 . Senast en liknande undersökning gjordes var 1996. Deltagare som snabbt besvarar enkäten via webben deltog i utlottning av tre böcker.

Foto på navigationsinstrument. Foto: Thomas Lundgren.

Under 2007 kommer Svenska Kryssarklubben att genomföra en enkätundersökning bland alla 24-timmarsseglare i landet. Det är en uppföljning av en serie undersökningar som gjordes i mitten av 90-talet. Då som nu så är det journalisten Jonas Ekblad som sammanställer resultaten i form av en artikel i På kryss.

Stefan Pettersson är ordförande i Kryssarklubbens 24-timmarsnämnd som samordnar all 24-timmarssegling:
— Det ska bli mycket intressant att jämföra deltagarnas förberedelser och utrustning. Det känns som om vi är avsevärt mer datoriserade nu.

Säkerhet, förberedelser och utrustning viktigt

Undersökningen handlar om förberedelser, navigation, kunskap och utrustning. I På kryss nummer 4/1997 kan vi läsa att navigatorer blivit allt vanligare. 36% av båtarna på Västkusten hade Deccanavigator, 21% hade fast monterad GPS och 33% en bärbar GPS ombord.

Jonas Ekblad rapporterade då också att de flesta var nöjda med sina båtars egenskaper och att förvånansvärt få kände till sin kompass deviation. En hel del utrustning hade gått sönder.

— 24-timmars är en riktigt bra testbänk, säger Jonas Ekblad. Det är inte ofta som vi får möjlighet att prova båt och utrustning så koncentrerat.

Snabb återkoppling med webbenkät

Direkt efter seglingen kan du fylla i enkäten på webben (länk längre ned på den här sidan). Deltagare som inte använder dator för start- och resultathandlingar kommer att få enkäten i pappersform tillsammans med starthandlingarna. Den finns också i pdf-format för utskrift nedan.

Det räcker att en person per båt besvarar enkäten, lämpligen skepparen. Vi vill att enkäten besvaras även om båten inte kom till start eller avbröt seglingen.

Foto på Stefan Pettersson under en 24 timmars segling. Foto: Christian Lizell.En snabbanalys av de första enkätsvaren gjordes en vecka efter seglingarna. En djupare analys kommer att publiceras i På kryss.

— Vi är ju många 24-timmarsseglare som bara träffas när vi är ute och seglar, säger Stefan Pettersson. Därför tycker jag att det är extra viktigt för nya deltagare i de mindre kretsarna att få ta del av erfarenheter från alla deltagare.

Svara snabbt på webben – var med i utlottning

Vi lottar ut tre exemplar av Jonas Ekblads och Börje Wallins bok ”Gastens hemliga handbok” till deltagare som snabbt besvarar enkäten på webben efter vårseglingen.

Böckerna går till:

  • Jörgen Appelgren, Comfortina 35, Anna-ma, 24-timmars i Vänerkretsen.
  • Marcus Krés, Dominant 95, Busy Bee, 48-timmars i Stockholmskretsen.
  • Fredrik Sandegren, Dehler 38, Galatea, 24-timmars i Västkustkretsen.

Om boken: ”Att vara gast på en båt är en alldeles egen specialitet. Gasten ingår i besättningen och tar del i det som behöver göras ombord och upplever båtlivets fröjder på ett mer aktivt sätt än gästen som låter sig omhändertas.” Läs mer om Gastens hemliga handbok.

De tre böckerna som lottas ut sponsras av Lumano – konsulter inom användbarhet, sökbarhet och beställarstöd för webb och intranät.

Kontaktinformation

Har frågor om undersökningen?

  • Stefan Pettersson, 24-timmarsnämnden, stefan@24-timmars.nu, telefon 0733-125555.
  • Jonas Ekblad, jonas.ekblad@telia.com, telefon 08-720 10 91.

 

Noteringar i efterhand:

Jonas Ekblad är numera analytiker vid Transportstyrelsen. Där analyserar han olyckor och incidenter inom båtlivet.

Undersökningen resulterade i en artikel som publicerades i På kryss.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.