Ensamseglingen 2016 i Stockholm

Ensamseglingen arrangeras av Svenska Kryssarklubbens Stockholmskrets och går ut på att segla så långt som möjligt på tolv timmar, ensam ombord men tillsammans med andra deltagare. Alltid lördagen innan midsommar.

Årets resultat av ensamseglingen

Fastställda resultat av 2016 års segling, rev. A (uppdatering 2017-03-30)

Maratonlista efter 2016 års segling, rev. A (uppdatering 2017-03-30)

Läs mer om Ensamseglingens historia, maratonlista, plaketter och se bilder.

Referat

Inför seglingen kom diverse prognoser om vädret, några mera oroande än andra. Så blev det också därtill rikligt med regn, mer än nog och som aldrig tog slut.

Före detta scenario, kanske innan det blev uppenbart, fick vi så småningom mycket anmälningar om deltagande, särskilt som vanligt sista två veckorna; sista anmälningen kom två dagar innan seglingen. Startlistan blev något av rekord senare tid, hela 32 anmälningar.

Dagarna före start blev väderprognoserna allt mer tydliga om än starkare i resp områden och mycket regn – oavbrutet.

Några ändrade startpunkt bla (undertecknad) helt ok bara skriva så i loggboken. Gick själv norrut med tre andra båtar vad jag sett i loggböckerna. Mycket vind men bra halvvind eller lite bidevind. Revade tidigt ett rev i storen och några varv på rullen. Var nog bra, uppe vid Botveskär (lite väst om Remmargrund ) ner till Kudoxa blåste det rätt stadigt 15 m/s hela tiden. Hörde senare att det blåst 22 m/s ute på Ålands hav då men där var ingen seglare vad jag kan se från loggböckerna. I söder var det lite lugnare, prognoserna stämde tämligen väl. Men tidvis lite hård vind även här, en seglare fick ett reva i förseglet och kunde inte fortsätta med det.

Regnet rann ner oavbrutet behöver knappast påpekas. Det blev svårt hålla loggböcker någorlunda torra eller skrivbara allt blev rätt blött. Möjligheten skriva ner lite iakttagelser eller upplevelser var tämligen begränsad.

Har fått upp lite kommentarer från några loggböcker:

-”Siktade säl” (närheten av Aspskär) Roligt att se om detta i loggen det återkommer nu allt mer frekvent i våra seglingar

-”Mycket regn tog in åtta rull”

En logg noterar att ”kl 16:40 var det inget regn” Det kallar jag positivt tänkande!!

En bra sammanfattning av dagens regnande har präntats på följande koncisa och läsvärda sätt i en logg: ”Denna resa var mycket blöt stundtals rikligt”

Konstaterar att det är en prestation att kunna rita ensam i loggen i detta väder och nästa läsligt i flera fall!!  

Nåväl om än säkert många blöta kom nästan alla i mål. Två seglare tvingades dock bryta en pga tekniska orsaker och en pga sjöstället läckte rejält och kroppen mådde helt enkelt inte bra. Bra insikt och beslut att då bryta.

I området kring Runmarö och Stavsnäs brukar vindarna gärna lägga sig runt 17-18 tiden vid våra seglingar men i år hade vi tur och vinden räckte nästan ända i i hamn hela kvällen. Därför var förseningar inte så många, de som fanns berodde på otur ute i andra områden.

Väl i hamn bråttom att fixa till loggböcker som vanligt och samla in dessa samt käka lite mat helst allt på en gång. Samt inte minst hjälp alla som kommer in med plats och tilläggning.

Här uppstår snabbt ett problem. Trots många påpekande saknar många loggar summerad distans och för inte över uppgifterna går fortare men mindre tillförlitligt men vi har helt enkelt inte tid till annat. Det här börjar bli ett problem då vi blivit så många deltagare. Ska försöka hitta någon sponsor till oss som kan ge oss en kartongmed kalkylatorer till nästa år något måste vi göra åt detta. Tänk själv om du går igenom din logg summerar och skriver in punkter och allt på sidan 1 tar det högst 15 minuter. Om vi är 25 seglare som samma sak ska göras av en person, så är det nu tar det drygt 6 immar!! Slutar med årets gnäll nu!

Försöker då få fram bästa SRS-korrigerade resultat efter ev avdrag i lite olika ”klasser”: De bästa förstagångsdeltagarna, bästa kvinnliga och bästa bland övriga deltagare. Blir naturligtvis inte rätt till 100% men tror vi en bra indikation vilka som lyckats segla bäst

Plaketter utdelades i år 6 st. Gäller brons, silver guld för 200, 400 800 M till stolta mottagare. Vi har även en elit med Diamant för 1000 M men inte någon utdelad i år.

Startdatum

Ensamseglingen seglas lördagen innan midsommar. I år 18 juni 2016.

Starttid

07.00.

Startpunkter

Det finns tolv startpunkter, från norr till söder. Siffrorna hänvisar till punktens nummer i Punkt- och distanstabellen:

 • 620 Hensviksudde (Singö)
 • 588 Lidö (Norrtäljevikens mynning)
 • 585 Furusund
 • 580 Allegrogrund (Trälhavet)
 • 579 Stinagrund (Saxarfjärden)
 • 569 Kummelholmen (Husarö)
 • 555 Stavsnäs
 • 552 Grönö (Nämdöfjärden/Ingaröfjärden)
 • 540 Rönnskär (Saltsjöbaden)
 • 537 St. Rotholmen (Dalarö)
 • 533 Måsknuv (Nynäshamn)
 • 458 Svarthäll (Trosa)

[iframe src=”https://www.google.com/maps/d/embed?mid=z61cTD4ye_68.kyR5bzWj70aY” width=”90%” height=”480″]

Startavgift

 • Skeppare, medlem i Kryssarklubbens Stockholmskrets 150 kronor.
 • Skeppare, inte medlem i Kryssarklubbens Stockholmskrets 175 kronor.
 • Orange deltagarvimpel 144 kronor inklusive porto.

Startavgiften betalas in på plusgirokonto 166 95 92-6. Betalningsmottagare är ”24-timmars, Kryssarklubbens Stockholmskrets”. Ange att det gäller ensamseglingen, och som referens din mejladress (samma som du anger i anmälningsformuläret).

Deltagaranmälan

Du kan anmäla dig ända fram till seglingens start. För att säkert komma med på den publicerade startlistan på webben vill vi ha din anmälan senast lördag 11 juni.

Anmäl dig till Stockholmskretsens Ensamsegling 2016 (nytt fönster).

Målgång

Punkt 553 Norrviken nära Stavsnäs. Strax utanför Norrviken på Runmarö Storön.

Samling

Kryssarklubbens uthamn Norrviken på Storön, syd Runmarö.

Norrviken på Runmarö-Storön.

Seglingshandlingar

Seglingshandlingarna kan hämtas via länkar på denna sida vartefter de blir klara. Kontrollera att du har senaste version lästa och med ombord innan du ger dig ut på seglingen!

De deltagare som särskilt anmält att de inte har tillgång till internet kommer att få handlingarna skickade med post före start.

Ändring av startdata

 • Byte av startplats noteras i loggboken.

Anmäl om du ställer in seglingen, inte kommer till start eller avbryter den.

Punktkort, Punkt- och distanstabeller (PoD)

Startplatskarta, punkt- och distanstabell, punktkort och datafiler till navigationsprogram, plotter, navigationsappar. Allt som har med ”geografin” att göra.

Loggbok

För att ladda ner excelloggboken med Internet Explorer (fungerar liknande med andra webbläsare) gör så här:

 1. Klicka på länken här ovanför med höger musknapp.
 2. I den dialogruta som visas, välj Spara mål som …(Save target as…) om du använder engelskspråkig Internet Explorer
 3. Fönstret Filhämtning visas.
 4. Välj filnamn och i vilken katalog du vill spara filen i din dator.
 5. Öppna sedan loggboksfilen i Excel och följ anvisningarna.Punkt- och distanstabell kommer att finnas här.

Kontaktinformation

Har du frågor? Kontakta gärna funktionärerna Karl-Ingvar ”Kim” Malmgren eller Lennart Johansson.

 

Victor Gillander på Carrera Helmsman "Saga" seglar Ensamseglingen 2015 i Stockholm
Victor Gillander på Carrera Helmsman ”Saga” seglar Ensamseglingen 2015 i Stockholm. Foto: Victor Gillander.