24-timmarssegling på S/Y Ellen.

Grönö Fyr – tur och retur på 24-timmars ombord på S/Y Ellen.

Vi fick en strålande härlig helg med alla väder under fina seglingsdagar i Stockholms skärgård. Ett glatt gäng på 20 personer deltog och firade på sätt och vis in sommaren ombord skonaren S/Y Ellen under Kryssarklubbens 24-timmars race nu under första helgen i juni.

För första gången på ostkusten fanns en skutklass med i tävlingen och denna möjlighet kunde vi bara inte missa. Vi började med härlig sol på fredagseftermiddagen när vi mönstrade ombord på Beckholmen, familisering ombord, kanonfina nya försegel, kli i fingrarna att få inleda seglingssäsongen, god mat och till sist mys i Napoleonviken.

Lördagsmorgonen kom och förväntan inför racestart, vi stävade ut mot Grönö Fyr och starten. Med gemensamma krafter och fantastiska instruktörer under ledning av starkt akterdäck satte vi nästintill fullt segelställ. Nämdöfjärden låg vacker och all växtlighet var precis sådär härligt vårgrön. Ombord var vi otroligt taggade. Ett gäng hade extra ansvar för segelmanöver och trim. Ett annat gäng satte poster som rorsman, livbojsvakt, utkik och navigatör.

24-timmarssegling på S/Y Ellen.
24-timmarssegling på S/Y Ellen. Foto: Kiki Beije

Starten gick och vi seglade norr över med vinden i ryggen och snart nådde vi Kanholmsfjärden och sedan vidare förbi Möja. Vi blev riktiga fenor på att flytta stöttorna och skota gaffelsegel. Stor del av dagen seglade vi med saxade segel. ”Vi seglar psalmbok”, som superinstruktören Kiki sa. Storen ut om babord och skonerten ut om styrbord, eller tvärtom. God fart och gott humör, dessutom fick vi god mat mest hela tiden.

När kvällen kom tog vi oss ut mot öppnare vatten med siktet inställt på att runda Svenska Högarna. Det blev en fin afton med rosa himmel, nyponsoppa och mycket skratt. Vinden mojnade och runt midnatt var det dags för min vakt att bli avlösta och krypa till kojs. 00-04 vakten var det nästan stiltje men man vaknade någon gång då det hördes som en hel armé kämpade där uppe för att vända skutan och hitta vinden, och till slut så fick de lön för mödan och 04-08 vakten kunde runda sjömärket. 08-12-vakten åt grötfrukost under sjögång och kom upp till en dimmig morgon med dagg på lacken.

Några timmar in på vakten började det spricka upp och sikten blev åter god. Segeltrim, flera slag, fira styrbord, hala babord, skifta toppseglet för rätt halsar, fira ut på jagaren, ta hem på klyvaren, räkna distansen, lägga upp planer. Intensiva timmar. Men det var värt mödan för med två minuter till godo tog var vi pass Revenge grundet. Underbart.

Därefter fortsatte seglatsen in genom gyttret av öar och skär och tillslut var vi tillbaka precis där vi började, vid Grönö fyr. Ni skulle sett målgångsdansen och glädjeropen. Färden fortsatte hemåt, genom Baggensstäkets lummighet, förbi Fjärderholmarna hem till Beckholmen, hem till Stockholm. Besättningen var helt överrens – detta gör vi igen!


Av Erica Altby


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.