Höstregattan 2023 på Västkusten

2825 sjömil under höstens 24-timmars!

I skiftet mellan augusti och september seglas 24-timmars. Starterna är förskjutna så att alla ska gå i mål samtidigt oavsett om man seglat 12, 24 eller ända upp till 120 timmar. Det ger en speciell twist till
tävlingen att alla ska gå i mål samtidigt oavsett handikapptal eller hur länge man seglat. Denna gång blev denna samling på mållinjen extra tät då det var finfina förhållanden med både sol och vind. Det
utspelade sig en extra spännande toppstrid bland 24-timmarsbåtarna där Stormfågel med Lars Tobin som skeppare jagade Embla som skeppades av Anders Nyberg.

När det gäller målgången så är det ju inte bara högsta fart som avgör utan minst lika mycket taktiken då det gäller att få ihop den där extra sträckan och ändå gå i mål i tid. Stormfågel förvaltade möjligheterna väl genom att efter en första passage av målpunkten, Skallens fyr på Marstrands västsida, fortsätta bort till Sillesund och tillbaka för en slutgiltig målgång vid Skallens fyr. Reglerna tillåter att varje punkt och varje sträcka används två gånger. Till dessa två punktpassager räknas dock inte start respektive målgång. Därför hade Stormfågel kunnat fortsätta, till exempel till Åstol och tillbaka. Dock räckte inte tiden till och Anders Nyberg och Embla avgick därför med segern. Totalt seglade Embla 191,4 M vilket efter omräkning mot handikapptal blev 136,7 M under de 24 timmarna. Trots att dessa två båtar gjort helt olika vägval blev skillnaden mellan Embla och Stormfågel bara 1 M efter omräkning. Vi gratulerar Anders Nyberg till ännu en fantastiskt fin 24-timmarssegling!

Övriga båtar som seglade 24-timmar gjorde också fina distanser. Så fina att 9 av 10 seglade över 100 M efter omräkning och över 100 M brukar räknas som en mycket bra prestation.

Starten för 12-timmarsseglarna blev utmanande med väldigt lite vind utanför Göteborg. Samtidigt som de kämpade för att komma iväg på ett platt hav så blåste runt 10 m/s ute på öppet hav vilket speglar hur olika förutsättningarna kan vara och hur viktigt det är att vara på rätt plats. Resultaten talar dock om att stiltjen inte varade så länge. Bäst gick det för Elsanta med Petter Almhagen som skeppare och de lyckades segla 77,3 M på 12 timmar som blev 64,4 M efter omräkning mot handikapptal.

En mycket respektingivande insats gjordes av Markus Mangsten och Jörgen Andersson på DeMeer som seglade sitt första 120-timmars. Inte nog med att den seglade distansen, 527,9 M, är den längsta seglade som vi kan spåra i vår moderna dokumentation därtill gjorde de seglingen shorthanded med bara 2 man i besättningen. För oss på Tootiki, som också seglade 120-timmars, var detta en god morot att anstränga oss lite extra.

Men var kom de 2825 milen ifrån? Jo så långt seglade de 18 båtar som fullföljde seglingen sammanlagt. Det motsvarar ganska precis rutten från Kanarieöarna via Kap Verde till Karibien. Därmed torde 24-timmars vara västkustens längsta kappsegling!