Skärmbild på nätmöte i Jitsi.

Nätbaserad pratstund inför 24-timmarsseglingarna

Har du frågor eller är bara pratsjuk inför höstens 24-timmarsseglingar? Kul! Då ses vi här på måndag 29 augusti 2016 mellan klockan 18 och 19. Vi kör alltså en nätbaserad träff och pratar om det som deltagarna är intresserade av.

Vi kan prata regler, hur de tillämpas, taktik, väder, bra rutiner ombord, god seglingsmat, vanliga problem och vackra naturupplevelser under 24-timmarsseglingarna. Sånt som du vill. Ta med eget fika.

Med på plats finns Stefan Pettersson, en av funktionärerna för 24-timmarsseglingarna i Stockholm. Fler funktionärer kanske tittar in.

Du som tittar in på träffen behöver inte alls segla 24-timmars i Stockholm. Vi besvarar frågor efter bästa förmåga. Om det handlar om någon lokal frågeställning så ser vi till att du får kontakt med någon av våra loala funktionärskompisar.

Om du på förväg vill ställa några frågor, skriv en kommentar på det här inlägget.

Så här funkar det tekniskt

Vi använder en kostnadsfri konferenstjänst som heter Jitsi.

 • Det är inga inloggningar eller koder.
 • Du kan använda mobil, platta eller dator med webbkamera. På mobilen kan det vara lite knepigt att klicka rätt, ikonerna är små.
 • Använd gärna headset så blir ljudet bättre för alla.
 • Du använder en vanlig webbläsare och går till: https://meet.jit.si/24timmars.
 • I överkant på skärmbilden hittar du några ikoner för att stänga av din egen mikrofon, koppla ned, … Om inte ikonerna visas, rör muspekaren över skärmen eller peka på pekskärmen.
 • I underkant visas en liten ruta för varje deltagare. Klicka på den person som du vill se i bild.
 • Du kan prova i förväg att gå till konferensrummet i förväg.

Vilka webbläsare funkar?

Varför den här konferenstjänsten, Jitsi, och inte [… din favorittjänst här …]? Vi provar gärna andra tjänster men vill helst slippa att deltagarna behöver installera programvaror eller registrera användarkonton. Tipsa gärna i kommentarsfältet om du har förbättringsförslag!

 

Skärmbild på nätmöte i Jitsi.
Skärmbild på nätmöte i Jitsi.

Kommentarer

9 svar till ”Nätbaserad pratstund inför 24-timmarsseglingarna”

 1. Profilbild för Stefan Pettersson
  Stefan Pettersson

  Vi var några som hade en trevlig pratstund.

  Några små praktiska tips:
  – Se till att alla i besättningen har egen liten ficklampa. Då behöver man inte ha någon regelrätt nattbelysning i båten. Pannlampa är ok men risken är stor att man tittar på den man pratar med och bländar hen.
  – Om man blir hungrig blir man lätt frusen och kanske sjösjuk. Se till att hålla energin uppe med förberedda måltider och något som man snabbt kan äta, t.ex. blandning av nötter/russin/choklad.
  – Maträtter som är praktiska: Grytor, t.ex. stroganoff, kycklingcurry, … , som är tillagade hemma. Det är praktiskt med mattermosar. Då kan man värma middagen redan innan start (om man startar vid lunch).
  – Om man seglar ost om Utö ska man alltid undersöka om det pågår någon skjutövning. Försvarsmakten publicerar skjutvarningar veckovis på: http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/viktiga-meddelanden/skjutfalt-och-avlysningar/. De publiceras också i Underrättelser för Sjöfarande: http://www.sjofartsverket.se/sv/Sjofart/Sjokort/Ufs—Underrattelser-for-sjofarande-/Sok-i-databasen/. Det går också att ringa telefonsvarare på 010-823 18 23 om kommande skjutningar och under pågående skjutningar ”Utö Skjutfält” på VHF 16 eller 08-501 570 45.

 2. Profilbild för Stefan Pettersson
  Stefan Pettersson

  Arne Wallers (en av oss funktionärer) använder vädertjänsten https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=-336.04,59.06,2048/loc=18.514,58.991 för att få en animerad bild av vindprognosserna (snyggt!).

 3. Profilbild för Stefan Pettersson
  Stefan Pettersson

  För deltagare som blir lite sjösjuka funkar receptfria sjösjuketuggummit Calma bra. Det ska användas *innan* man blir sjösjuk. Kanske inte så effektivt för de som lätt blir mycket sjösjuka, de kan behöva starkare mediciner.

 4. Profilbild för Stefan Pettersson
  Stefan Pettersson

  Här har vi samlat en checklista med olika sorters tips före, under och efter 24-timmarsseglingar: http://24-timmars.nu/checklista-24-timmarsseglare/

 5. Profilbild för Stefan Pettersson
  Stefan Pettersson

  Vi pratade vaktschema, till exempel för fyra personer ombord.

  Jag (Stefan) föredrar ett rullande schema när en person åt gången byts ut. Då får man en bättre kontinuitet, någon är alltid hyfsat utvilad.

  Jag brukar köra: ett schema där man varannan timma flyttar fram ett steg: vila – vila – segla – segla. Mitt första segelpass gör jag tillsammans med någon som redan varit uppe två timmar. Hen går ned när jag varit uppe i två timmar. Då kommer någon nyvaken upp som jag seglar två timmar med. När jag går ned kommer någon nyvaken upp.

  Jag gjorde en presentation för några år sedan med lite tankar om vaktschema och några exempel. Den finns på: http://24-timmars.nu//wp-content/uploads/old-web/Stockholm/vaktschema–2011H.pdf.

  Jag laminerar vaktschemat och tejpar upp ett ex i sittbrunnen och ett nere i ruffen.

 6. Halloj
  Jag började förra gången jag seglade att knåpa på att föra loggbok för 24-timmars på internet och digitalt. Inför i år har jag uppdaterat det hela och gjort det möjligt för fler att föra loggboken digitalt. Då det även syns för andra seglare hur långt var och en seglat kanske tävlingsnerverna stimuleras mera.
  Ta gärna en titt och kom med kommentarer.
  http://fisensmosse.se/24h
  Jag kommer uppdatera startlistan med Stockholmskretsen när den kommer i slutgiltig version.
  Just nu ligger bara punkterna för Stockholm med, men finns det andra kretsar som vill med kan jag uppdatera detta.
  I höst blir det 12h singelhanded för mig.

 7. Profilbild för Stefan Pettersson
  Stefan Pettersson

  Frågor? Skriv gärna en kommentar här så besvarar vi.

 8. Profilbild för Stefan Pettersson
  Stefan Pettersson

  Kan man lägga in punkterna elektroniskt i plotter eller navigationsapp?

  Japp. Punkterna finns att ladda ned som en fil med formatet gpx på http://24-timmars.nu/punkter-och-strackor-stockholm-2016/.

  Hur man gör för att importera dem till sin platta/mobil/plotter varierar. Ofta kan man hitta någon instruktionsfilm på Youtube.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.