Appen 24-timmars – föra loggbok

Appen kan användas som ett elektroniskt punktkort, där alla punkter och sträckor finns inlagda, som ett planeringshjälpmedel för att prova olika rutter, och för att föra loggbok och direkt rapportera loggboken vid seglingens slut.

Detta inlägg beskriver hur appen används för att föra loggbok.

Installera app i mobil eller platta:

När du har installerat appen på din platta eller mobil och startar den första gången kommer den visa en inloggningsruta. Logga in med de uppgifter du angav när du registrerade dig för en segling i det nya anmälningssystemet. Inloggning krävs bara för att kunna föra loggbok. Både skeppare och registrerade gastar kan föra  loggbok, men i slutändan måste skepparen signera loggboken.

Inloggning måste ske när man har täckning så att appen kan hämta uppgifter från servern.  När man väl har loggat in går det att föra loggbok i appen även om man inte har täcking under sin segling.  Utan täckning kommer man inte kunna se andras rundingar, och andra kan inte se ens egna rundningar.

Startlista

Om man klickar på ”Båt”-symbolen ovan får man fram en startlista med alla båtar som är anmälda till den regatta man själv är anmäld till. Om man har täckning kan man under seglingen välja knappen som heter Resultat för att se hur långt alla båtar i regattan har seglat. Detta förutsätter att de övriga båtarna också för loggbok med appen, och har täckning. Startlistan kan se ut så här:

Börja föra loggbok

När vi passerar vår startpunkt, i det här fallet 580 Allegrogrund, klockan 12.00, klickar vi på den punkten, och följande ruta kommer upp:

Klicka på Logga denna punkt, så kommer man till sidan för att göra en loggboksanteckning för rundningar:

Här kan vi fylla i vindriktning och -styrka, segelföring, samt välja siktade båtar ur listan med båtar som är anmälda till regattan. När vi är klara trycker vi på Spara.

Vi fortsätter att segla och loggar våra rundingar. Tio timmar senare ser det ut så här i appen:

Vi har loggat sträckor om totalt 49.5 M. Farten har varit i snitt 5 knop, baserat på den loggade sträckan. Distansen justerat med vårt SXK-tal är 38.7 M.

Om vi klickar på ”Bok”-symbolen (inringad ovan) kan vi titta på vår loggbok:

Här kan man radera eller ändra alla loggboksanteckningar genom att klicka på ”Penna”-symbolen till vänster på varje rad. Man kan också infoga nya anteckningar mellan två andra anteckningar genom att klicka på ”Penna”-symbolen.

Om man vill göra en ny loggboksanteckning som inte är en rundning, så kan man klicka på ”Plus”-symbolen:

Då hamnar man på följande sida, där det framgår vilken typ av anteckning man kan göra:

Man kan också kombinera loggboksförandet med planeringen. Se inlägget https://24-timmars.nu/ny-version-av-appen-24-timmars-pod-och-planering för en beskrivning av hur man gör planer.

När vi nu har seglat till 549 Farfarskobben kanske vi lägger in en Plan A som tar oss till 520 Almagrundet innan vi vänder hemåt. Det kan då se ut så här när vi valt Plan A, och gått ur planeringsläget:

Här kan vi se att den planerade distansen blir 103.7 M, och vi måste hålla minst 3.9 knop för att komma i mål i tid.

Om vi i detta läge (normalläge, inte planeringsläget) klickar på en punkt i vår planerade väg visar appen planerad rundningstid:

Målgång

Vi seglar på, men tyvärr hinner vi inte riktigt fram i tid. Vi går i mål 12.30, och markerar målgång när vi loggar vår sista punkt:

Om vi nu öppnar loggboken igen så ser det ut så här:

Vi seglade totalt 103.7 M, vilket justerat med vårt SXK-tal blir 81 M. Eftersom vi var försenade i mål fick vi ett avdrag på 3.5M. Vår preliminära plakettdistans blev 77.5 M.

Om loggboken stämmer, kan nu skepparen klicka på knappen Signera. Detta måste göras när man har täckning så att appen kan skicka resultatet till servern.  När man har signerat sin loggbok går det inte att göra ändringar. Om man ändå måste ändra något får man kontakta arrangören.


Kommentarer

11 svar till ”Appen 24-timmars – föra loggbok”

 1. Hej, jag missade att logga starten i appen i årets höstsegling. Jag försökte någon timme efter att jag gjort första rundningen att lägga in startpunkten och min första rundning utan att lyckas.Jag använde pennan, men appen ville inte ta emot annat klockslag än aktuell tid (telefonens systemtid).

  Jag kanske gjorde fel. Om funktionen att uppdatera i efterhand saknas är det en funktion jag skulle önska som tillägg.

  Alternativt att man startade appen i förväg och att den med geofence/gps själv loggar när man är tex inom 50m från rundningspunkt. Detta innebär att en del rundningars definition kanske får ändras (sådan som idag är streck). Men det är det värt. På väskusten skulle det bla innebära att vi kan få fler rundningar i Kattegatt och Skagerak som inte innebär att man måste segla i farlederna för nyttotrafiken.

  1. Profilbild för Martin Björklund
   Martin Björklund

   Hej,

   Funktionen att ändra finns, man klickar på pennan och sedan på klockan, och fyller i en ny tid. Jag kan visa detta via email.

   Ang. att appen själv loggar automatiskt är det ett grundläggande designbeslut att appen skall vara så lik vanlig loggboksförande som möjligt.

 2. Profilbild för Carl Modén
  Carl Modén

  Hej, saväl min iPad som androidtelefon är kopplade till tyska app-storekonton. Tyvärr betyder det att jag inte kan ladda ner dem. Finns det nagon möjlighet att kunna fa fatt pa appen pa nagot annat vis, eller att öppna dem för fler länder (om det inte innebär extra kostnader förstass.)

  1. Profilbild för Martin Björklund
   Martin Björklund

   Hej! Jag har nu lagt till Tyskland mfl länder både i Apples appstore och Googles Play. Det kanske tar en stund innan det har gått igenom. Hör av dig igen om det inte funkar.

   1. Profilbild för Carl Modén
    Carl Modén

    Tackar. Det funkade prima. Blir kul att prova på i helgen.

 3. Profilbild för Torbjörn Petersson
  Torbjörn Petersson

  Jag lekte lite med menyvalet ”välj plan” och markerade några punkter.
  Kan man ångra en sträcka och välja en annan eller radera och börja om från början?
  Vad är tanken bakom ”välj plan”?

  1. Profilbild för Martin Björklund
   Martin Björklund

   Jag ber om ursäkt för sent svar, mailet med din fråga hamnade i skräpkorgen.

   Om man dubbelklickar på en punkt som ingår i planen så dyker det upp en popup med olika redigeringsalternativ, tex ”Ta bort resten av planen”.

   Hela iden med ”välj plan” är att man skall kunna testa olika vägar, både hemma före segling när man ser prognosen, och under segling när man märker hur bra eller mindre bra det går att följa en given plan. Själv använder jag planeringsläget flitigt, även under segling.

 4. Profilbild för Gunilla Wickenberg
  Gunilla Wickenberg

  Jag har varit gast på en deltagarbåt under helgens segling och kan jämte skepparen använda appen på min iPhone. På denna segling rapporterades allt av skepparen och verkar korrekt sparat. Hur kan det komma sig att det fattas (minst) en passerpunkt i den loggbok JAG ser (syns i skepparens logg). Sammanlagda sträckan hos mej beräknad efter min logg.

  1. Profilbild för Martin Björklund
   Martin Björklund

   Det där låter ju inte riktigt rätt. Jag skickar dig ett mail direkt så får vi se om vi kan reda ut vad som har hänt!

 5. Profilbild för Carl Modén
  Carl Modén

  Hej allihopa,

  Jag vill bara skriva ett kort inlägg om hur appen hanterar tidszoner, för det tyckte vi var lite förvirrande på Reefer iår. Vi seglade över gränsen mellan Sverige och Finland 8 gånger.

  Appen är medveten om tidszoner, och visar alla tider i telefonens lokala tid. Det betyder också att när du loggar en punkt skall du göra det i lokal tid.

  Säg att du startar klockan 12:00. Sex timmar senare är du vid Marhällan utanför Mariehamn, och din telefon har förstått att den är i Finland. Den kommer då att påstå på loggfliken att ni startade klockan 13:00. Logga rundningen av Marhällan klockan 19:00, lokal tid. När ni sedan kommer tillbaka till Sverige säger loggboken helt konsistent med svensk tid att du startade klockan 12:00 och rundade Marhällan klockan 18:00.

  tldr: Allt är lätt. Tänk inte för mycket på tidszonerna och om du loggar direkt vid händelserna så stämmer tiden som appen föreslår.

  1. Profilbild för Stefan Pettersson
   Stefan Pettersson

   Hej Carl!

   Tack för rapporten. Det där var något som vi inte tänkte på under utvecklingen. Vi har nu efter vårregattan insett att det finns några fall som kan förvirra eller bli fel. Vi har en åländsk deltagare som startade i Rödhamn samtidigt som båtarna i Sverige, gick i mål 24 timmar senare och skulle enligt appen få distansavdrag för en timmes sen målgång. Vi kompenserade det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.