Appen 24-timmars – PoD och planering

Appen kan användas som ett elektroniskt punktkort, där alla punkter och sträckor finns inlagda, som ett planeringshjälpmedel för att prova olika rutter, och för att föra loggbok och direkt rapportera loggboken vid seglingens slut.

Detta inlägg beskriver hur appen kan användas som punktkort och planeringshjälpmedel. Detta fungerar för alla deltagare från alla kretsar i landet.

Installera app i mobil eller platta:

Punktkort

När du har installerat appen på din platta eller mobil och startar den första gången kommer den visa en inloggningsruta. Om du har registrerat dig för en segling i det nya anmälningssystemet så kan du logga in med de uppgifter du angav där, i annat fall kan du klicka Avbryt. Inloggning krävs bara för att kunna föra loggbok.

Zoomar man ut lite kan det nu se ut så här:

Zoomar man in så visas namnen på punkterna, och zoomar man in lite till så visas även distansen på sträckorna. (Man kan också styra detta själv om man klickar på huvudmenyn ”…” längst ned till vänster).

Om man klickar på en punkt visas informationen från PoD-databasen:

Planering

För att skapa en planerad rutt klickar man på ”Rutt”-symbolen längst ned till höger:

Då hamnar man i plan-väjaren. Per default finns tre planer (man kan skapa fler under Inställningar om det behövs). Nu väljer vi Plan A och klickar på Planeringsläge:

Appen visar då att man är i planeringsläge genom att ”Rutt”-symbolen blir grön:

Nu kan man börja skapa sin rutt genom att klicka på punkter. Vår rutt kommer starta från 580 Allegrogrund. När man klickar på den punkten läggs den till planen, och appen visar vilka sträckor som är möjliga att nå:

Vi planerar att gå till 582 Gullholmen, så vi klickar på den:

Vår plan är att fortsätta nordost genom Furusundsleden. Om man klickar på en punkt lite längre fram så väljer appen den ”närmaste” vägen. Vi klickar nu på 562 Remmargund på gränsen till Ålands hav:

Appen visar hur lång nuvarande plan är i överkanten. Än så länge är distansen 34.7 M. Obs detta är distansen enligt PoD!

Om man vill ändra en plan kan man dubbelklicka på en punkt i planen. Så här ser det då ut om man dubbelklickar på 585 Furusund:

Genom att klicka nere på ”Rutt”-symbolen igen kan man skapa flera planer för jämförelse. För att gå ur planeringsläget klickar man på ”Rutt”-symbolen och väljer Normalläge.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.