Prova mobilapp för loggbok och planering

Seglar du höstseglingen i Stockholm? Vill du testa en mobilapp för att planera seglingen och föra loggbok i mobil/platta?

De senaste åren har vi experimenterat med olika sätt att visa punktkort och föra loggbok i mobil och platta.

Martin Björklund har utvecklat en applikation för det här. Den finns som app för iOS och Android.

Till vårseglingen 2018 kommer appen att fungera tillsammans med vårt nya anmälningssystem. Då kommer det gå att digitalt rapportera in loggboken från mobilen, plattan eller datorn. Under 2017 får vi funktionärer göra manuella grepp för att lägga in deltagarna och du som deltagare får skicka in loggboken på annat sätt.

Nu söker vi deltagare som vill prova appen i Stockholm.

Förberedelser innan du sticker iväg

Registrera användarkonto (gäller bara dig som seglar i Stockholm)

 • Onsdag 30 augusti lägger vi in alla de deltagare som anmält sig. Innan dess är det inte lönt att prova. Sena anmälningar kommer inte med. (Sorry, det är ett övergående problem i och med att vi provkör och gör en del steg manuellt.) Vi mejlar ut när systemet är påfyllt.
 • Startlistan för höstregattan kommer att finnas här: https://giona-dev.24-timmars.nu/regattas/37 (öppnas i en ny flik).
 • Om du använt systemet tidigare (vårseglingen t.ex.) så loggar du in med den mejladress och det lösenord du använde då.
 • Om du inte registrerat ett konto, så gör du det. Länk i övre högra hörnet. Använd den mejladress som du angav när du anmälde dig till seglingen. Välj ett eget lösenord. Om du glömt lösenord finns det en länk för att få ett mejl med en länk där du sätter ett nytt lösenord.

Prova-på (var som helst, du behöver inte vara anmäld)

 • Om du inte är anmäld i Stockholmskretsen men vill prova, oavsett var du finns, använd dessa inloggningsuppgifter. I appen aktiverar du ”Testregattan”.
  användare: demo@lumano.se
  lösenord: password

Installera app i mobil eller platta

Under seglingen

 • Under seglingen använder du mobilappen för att planera seglingen och föra loggbok i appen.
 • För loggbok på traditionellt sätt också, med papper. Du vet, allt kan strula med elektronik.
 • Det finns ingen support under seglingen. 🙁 Hela utvecklarteamet är ute och testar appen. 😉
 • För att få lite hjälp, klicka på … symbolen längs ned till vänster för att få upp en meny där du kan välja Hjälp
 • Applikationen kommer ihåg inställningar och loggbok även om du skulle stänga av telefonen och slå på den igen, men vid ny uppstart krävs nätverkskoppling.

Efter seglingen

 • Du kan inte skicka loggboken från appen, men du kan ta skärmbilder som tillsammans täcker hela loggboken och mejla till loggbok@24-timmars.nu. Eller fyll i den vanliga excelloggboken och mejla in som vanligt.
 • Efter seglingen berättar du hur det funkade. Gärna som en kommentar på den här artikeln, annars som mejl till stefan@24-timmars.nu.

Feedback

Vi vill gärna ha mycket feedback!  Buggar, vad fungerar dåligt, vad fungerar bra, förslag på förbättringar, förslag på ny funktionalitet etc. Skriv gärna kommentar på det här inlägget.

Kommentarer

13 svar till ”Prova mobilapp för loggbok och planering”

 1. Profilbild för Gustav Malmer
  Gustav Malmer

  Hej,

  Jag provar gärna den nya appen. Jag har en iPhone 7.

  Vänliga hälsningar,

  Gustav Malmer, navigatör på SofiaLinnéa

 2. Profilbild för Gustav Malmer
  Gustav Malmer

  Hej,

  Jag testade appen inför seglingen, men eftersom den var webbaserad för iPhone så blev den för strulig att hålla på med mtp hur mycket det ändå var med navigering och annan andmin, så jag använde den inte under seglingen. Jag hoppas på app-version till nästa gång. Saknade internettäckning större delen av seglingen.

 3. Profilbild för Stefan Pettersson
  Stefan Pettersson

  Jag är mycket nöjd. Appen var alert och funkade bra på både mobil och platta. Jag provade både webbapp och mobilapp.

  Trots att jag vet vad jag kan göra med appen så kom jag på mig själv att jag satt och planerade med papper och penna flera gånger trots att det går att göra i appen. När jag väl kom underfull med det så gick det snabbare, var flexiblare och visade att jag räknat fel i min manuella planering.

  Jag brukar manuellt jobba med tre scenario för resten av seglingen: worst case, troligt och wunderbar. Jag ser nu att jag kan göra samma planering i appen. Det är helt okej att göra det som tre planeringar efter varandra (och radera emellan). Men om det är möjligt att ha två-tre alternativa planeringar igång skulle det vara toppen.

  Ett önskemål som blev väldigt tydligt på den segling som jag var med på: Ibland är det svårt att se vilka punkter som är möjliga att gå till från en punkt. I det här fallet de sträckor som går mellan godtycklig punkt från punkt Gotlands västsida till fastlandet och vice versa. Att tydligt se vilka sträckor (med motstående punkter) som är möjliga från min senaste punkt skulle vara fantastiskt. Både i liverapporteringen och planeringen.

  Jag hade två tekniska problem med appversionen för Android:

  1) Loggade in, gjorde loggboksnoteringar. Lät mobilen ligga några timmar. Vid nästa tillfälle för loggboksnotering behövde jag aktivera segling igen. Jag hade då ingen nätförbindelse. Då hände inget alls. Jag fick ingen feedback på om jag lyckats eller inte. Allt stod still. Ja la ifrån mig mobilen efter kanske en minut. När jag kollade nästa gång, efter kanske en kvart, så hade det lyckats. Hände på två olika devices, en gång vardera.

  2) Vid planering av rutt så är det svårt att få upp menyn för att radera hela eller delar av planen. Det går efter mycket touchande på skärmen. Känns som om tryckkänsliga ytan är för liten eller nåt.

 4. Profilbild för Patrik
  Patrik

  Jag fick inte logga in med mina iOS-enheter.

  1. Profilbild för Stefan Pettersson
   Stefan Pettersson

   Vad hände? Kan du prova igen?

 5. Hej, kan du lägga upp 2017 Höstseglingen även för Västkust som seglas 1-2/9? Jag skulle vilka prova webversionen under seglingen.

  1. Profilbild för Stefan Pettersson
   Stefan Pettersson

   Hej Petter!

   Just nu är det en mängd manuella steg för att importera in deltagarlistorna. Jag tror inte att vi riktigt mäktar med att göra det för västkusten också. Jag återkommer till dig via mejl med ett lite enklare testskott. Så får du kolla om det är användbart.

   Ambitionen är att appen ska kunna användas av alla som seglar 24-timmars nästa år.

   1. Hej,
    antar att du kan scriprimportera deltagarlistan om den är i rätt format (rätt data). Jag har västkustens startlista nu (21 båtar), så skickar du mig template så kan jag populera. /Petter

    1. Profilbild för Stefan Pettersson
     Stefan Pettersson

     Hej!

     Den import som jag gör av Stockholmskretsens deltagare bygger på en export från vårt befintliga MS-Access-baserade verktyg.

     Jag har nog inte utrymme att göra importskript för något annat format men ska kolla på om vi kan göra något så att deltagare i övriga landet kan provköra inloggade via ett och samma demokonto.

    2. Profilbild för Stefan Pettersson
     Stefan Pettersson

     Kan du mejla mig vad du har, utan att anpassa format, så kollar jag om det finns möjlighet att få till importskript?

     stefan@24-timmars.nu

    3. Profilbild för Stefan Pettersson
     Stefan Pettersson

     Petter! Du kan logga in på ett demokonto.
     Användare: demo@lumano.se
     Lösenord: password

     Det finns en testregatta att använda. Du kan kolla punktkort och föra loggbok var som helst. Tyvärr hittar du inte de andra deltagarna när du för loggbok.

 6. Profilbild för Peter Höög
  Peter Höög

  Hej, kan flera i besättningen arbeta i appen och logga rundningen i sina respektive mobiler eller paddor?

  1. Profilbild för Stefan Pettersson
   Stefan Pettersson

   Hej!

   Ja. I den här versionen så är varje mobil/platta autonom och vet inget om att loggbok förs för samma båt på flera prylar.

   I framtida version så kommer loggboken att synkas mot server när nät finns. Då kommer det att finnas möjlighet att lämna över loggboksförandet mellan olika mobiler/plattor. Under förutsättning att de har nätuppkoppling.

   Då kommer vi också att visa övriga deltagares rutt (punkt-till-punkt).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.