Båtar vid brygga i Björkvik, Ingarö efter 24-timmars segling.

Referat från höstseglingen 2013 i Stockholm

Jubileumssegling med gemensam samling, första helgen i september.

För 70 år sedan, hösten 1943, seglades den första 24-timmars­seglingen. Vi firade med att göra höstseglingen 2013 till en jubileums­segling med gemensam middag på Bistro Björkvik, Ingarö, lördagen 31 augusti.

Några 24-timmarsbåtar vid Bistro Björkviks gästbrygga. Foto:Arne Wallers.

Några 24-timmarsbåtar vid Bistro Björkviks gästbrygga. Foto: Arne Wallers.

Seglingen bjöd genomgående på bra vindar som vred. Många båtar rapporterade om rekorddistanser.

Bavaria 36:an Bisbald slog sitt personbästa och seglade ihop 115,5M, berättar skepparen Per Strömqvist. Per tipsar om sjöfartsverkets app VIVA (Vind och Vatten) som visar realtidsrapporter från en mängd mätstationer runt om i skärgården: ”Vi använder den flitigt för att se vad för förhållanden som råder ”i verkligheten”. En bra indikator när man prognostiserar färden. Är det verkligen väst vid landsort? Blåser det 6 eller 11 m/s.”

http://www.youtube.com/watch?v=5xnxFTtw5Ok#t=0
Film från Bavaria 36:an Bisbald. Foto: Olle Månsson.

Niclas Fröjel på Scampin Anja berättar: ”I år var den trevligaste 24-timmars på länge! Perfekt väder (förutom stiltje någon halvtimme på natten), stjärnklart nere på Mysingen. Mycket tankearbete då prognoserna förändrades kontinuerligt med lågtryckspassagen osv. Mycket roligt!”

Några av oss gick i mål vid den gemensamma målpunkten 552 Grönö och samlades för jubileumsmiddag på Bistro Björkvik. Vi var cirka 25 personer. Mycket trevligt. Där berättade alla skeppare om sina seglingar. Vi sammanställde resultat från de som landat in och delade ut priser från Kryssarklubbens medlemsbutik.

Priskommittén delade ut priser till:

  1. NoName, Elvström 717 med Fredric Lillienwald som skeppare. Motivation: Med ungdomlig energi och en uthållighet över flera år, där besättningen ställt upp med en Folkbåt under flera år och tvingats avbryta en rad seglingar för att undvika döden genom uttråkning, har man nu fullföljt seglingen. Även under denna segling har besättningen visat stor uthållighet och fullföljt trots prövningar. Östersjöns fiskbestånd tackar för kosttillskottet.
  2. Maxemilia, Maxi 77 med Anders Odén. Motivation: Med kontinuitet och uthållighet har Anders seglat 24-timmars under 45 år, till stor del med samma besättning och tre olika båtar. Under helgens 12-timmars var brodern Sven gast, han har varit med nästan hela tiden. Anders planerar nu att sälja båten och pensionera sig som seglare. Svenska Kryssarklubben lyfter på skepparmössan och tackar Anders för en stortartad insats.
  3. Reefer, Ballad med Carl Modén. Motivation: Med energi och engagemang reser Calle från Tyskland för att dra ihop besättning och delta i 24-timmarsseglingarna. Calle seglar med en internationell besättning.
  4. Bon Bon, Mixer med Arne Wallers. För bästa 24-timmarsdistans bland de närvarande.
  5. Hafsorkestern, Bavaria 30 Cruiser. För näst bästa 24-timmarsdistans bland de närvarande.
  6. Maximilia, Maxi 77 med Anders Odén. För bästa 12-timmarsdistans bland de närvarande.
Fredric Lilienwald seglade NoName och fick första pris. Foto:Arne Wallers.

Fredric Lilienwald seglade NoName. Foto: Arne Wallers.

Anders Odén får pris av arrangören Christer Forsgren. Foto: Arne Wallers.

Anders Odén får pris av arrangören Christer Forsgren. Foto: Arne Wallers.

Carl Modén från Reefer.

Carl Modén från Reefer. Foto: Arne Wallers.

Martin Hagström med 75 kvm Skärgårdskryssaren Kajsa startade 48-timmars vid Stora Rotholmen, seglade 239M (189M plakettdistans) och nådde som längst till 375 Vinkelgrund i gränsen mellan Tjusts och Misterhults skärgårdar söder om Västervik.

Jan-Gunnar Persson med Hallberg-Rassy 29 Johanna II seglade 24 timmar från 579 Stinagrund och summerade väderläget: ”Mycket svårbedömda vindförhållanden pga ett par frontpassager. Prognosen ändrades hela tiden. Långvarigt i det närmaste bleke, hela natten trots utlovad friskande västvind. ostvind på utvägen, västvind på hemvägen – svårt att undvika kryss med start/mål långt inne i skärgården!”

24-timmarsvimpel. Foto:Johan Andersson.

24-timmarsvimpel på S/Y Trotsig. Foto: Johan Andersson.

Johan Westerlund på Arabesque 32:an Lenica rapporterade att de fick bryta seglingen på grund av riggproblem: ”Det var odramatiskt men samtidigt en värdefull erfarenhet. Innan målgång vid Stinagrundet på söndagen så lossnade övre vantskruvsbulten på BB toppvant. Vantskruvsgaffeln hade vidgat sig och troligen gnagt av saxsprinten som då fick bulten att glida ur. När vi då skulle starta motorn för att ta oss i hamn var batterierna döda så vi hissade ett litet nödsegel och länsade in oss i en väl skyddad vik och kastade ankar. Sjöräddningssällskapet (SSRS) bogserade hem oss till hemmahamn.”

Stöd gärna, SSRS http://www.sjoraddning.se/.

Fler bilder och rapporter från deltagare finns på 24-timmars facebooksida, https://www.facebook.com/24timmars. Dela gärna med dig av bilder och erfarenheter där.

Tack till alla som bidragit med bilder, filmer och berättelser.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.