Höstregattan 2019, Västkusten

Höstregattan 2019 – en segling att minnas

Det skrevs en hel del i massmedia om 12-seglingar i Marstrand under helgen i månadsskiftet. Tyvärr var det inte 12-timmars som avsågs utan bevakningen gällde ett gäng häftiga äldre R-12:or som tampades på Marstandsfjorden. Vår fromma, men möjligen något naiva, förhoppning är att 24-timmars skall röna samma massmediala intresse kommande år.

Inte desto mindre var det en utsökt helg att tillbringa på havet; sista sommarpusten gav friska vindar över nästan hela dygnet förutom den allra sista halvtimman där strömmarna räddade många till målgång men också fällde en del – det gällde att ha positionerat sig rätt inför målgången.

Planering och segling

Prognosen lovade sydliga vindar om 8 till 13 m/s under fredagskvällen som skulle avta något och vrida mot sydväst innan vinden under lördagen skulle pendla tillbaka mot sydost. Det fanns dessutom antydningar till kortvariga ”vindhål” under natten på danska sidan, speciellt strax norr om Läsö. Strömmarna skulle variera under dygnet och skulle möjligtvis bli ”måttliga”.

Sydliga vindar ger ofta som resultat att Skagen blir en lockande punkt att runda och flertalet seglare gav sig också över till danska sidan på en västlig kurs. Vindprognoserna stämde relativt väl och de som valde en sydlig kurs efter att ha nått ut på Kattegatt belönades dessutom med en god skjuts av den sydgående strömmen om ca 1 knop som rådde mitt i Kattegatt. Under lördagen var strömmen nordgående vid svenska sidan och östgående från Skagen. Planering av strömmarna rätt är minst lika viktigt som att vara påläst på vindprognoserna och att välja rätt strömspår kan på en 24-timmars lätt förbättra resultatet med 10 M eller mer!

Det skadar inte heller att läsa på prognoser om våghöjder och förbereda sig för de förhållanden som kan komma att råda – det är inte alltid som det lämpar sig med vit duk och levande ljus i sittbrunnen. DMI lovade våghöjder om 0,5 till 1 m under dygnet men som, under natten, dämpades av vindvriden.
Om vi nu skall locka fler deltagare till seglingarna kanske sjösjuka inte skall lyftas upp som ämne men detta begåvades en del seglare redan tidigt efter start. I dessa sammanhang brukar man alltid inse aningen för sent att mat är viktigt. Råden är många. Själv brukar jag alltid ladda med lite skalade råa morötter som jag sätter i händerna på känsliga personer. Dessa skall fram redan innan start och skall räcka under hela seglatsen.

Gryning i Kattegatt. Bekvämt positionerad i lä, kanske tuggande på en morot (Foto: Lars Tobin)

Efterträff

Oavsett om förhållandena under segling utföll till full belåtenhet eller ej så toppades detta av kvällen på Klädesholmen som traditionsenligt inleddes med allmänt ljug på kajen i full sommarvärme i och gassande sol.

Ljug på kajen före middagen på restaurang Kylen (Foto: Robert Holmberg)

12 båtar kom till Klädesholmen med totalt 44 personer till maten, men det finns plats för fler. En formidabel lammfilé avnjöts samtidigt som seglingarna diskuterades. Det är positivt att restaurangen är begåvad med en egen gästbrygga som alla båtarna inryms på vilket innebär att blir det kort gångavstånd dit och, inte minst, hem.

Natten avslutades med ett formidabelt miljövänligt fyrverkeri. Det visade sig dock vara en ettrig åskfront som passerade ute till havs. Några lättare justeringar av förtöjningarna erfordrades då vinden kortvarigt friskade i från sydost men det hanns med innan regnet kom.

Att segla långt i dessa sammanhang handlar om planering så att man aldrig kryssar eller aldrig länsar – visst låter det bekvämt! Nästa bekväma segling sker den 1:a advent då Vinterregattan genomförs med 12-timmarsseglingar. Då har vi efterträff med grillning då som avslutning på seglingen. Tycker du att detta låter för kallt så går det också att vänta till nästa vår då vi i maj drar igång igen. Välkomna när det passar som bäst – det skall vara roligt men ändå lite utmanande!

Med goa segelhälsningar
Västkustkretsens 24-timmarskommitté