24-timmarsseglingarna som 12-minuterspromenad på Sjöscoutdagen

En solig aprillördag tävlar hundratals sjöscouter på Skeppsholmen i Stockholm under Sjöscoutdagen. En av kontrollerna är en kortversion av 24-timmarsseglingarna.

Stefan Pettersson instruerar sjöscouter på 12-minuterspromenaden. Foto: Arne Wallers.
Stefan Pettersson instruerar sjöscouter på 12-minuterspromenaden. Foto: Arne Wallers.

Stefan Pettersson från Kryssarklubbens Stockholmskrets förklarar:

– Vi har kortat ned seglingen till en promenad på 12 minuter och mätt upp rundningspunkter och sträckor på södra Skeppsholmen. Du ska gå så långt som möjligt på dessa sträckor. Självklart blir det en springtävling. Om det tar mer än tolv minuter får du poängavdrag. Varje punkt och sträcka får användas max två gånger.

Punktkort för Skeppsholmen.  © OpenStreetMaps bidragsgivare.
Punktkort för Skeppsholmen. © OpenStreetMaps bidragsgivare.

Niklas Krantz filmade 12-minuterspromenaden för Sittbrunnen.

– Scouterna har ett motto att unga människor växer genom utmaningar och äventyr, säger Stefan. 24-timmarsseglingarna är ett utmärkt äventyr där man lär sig om sjömanskap, navigationsrutin och långfärdstrim. Här får vi ett smakprov på grupparbete, taktik och vägval.

12-minuterspromenaden på Sjöscoutdagen 2015. Foto: Arne Wallers.
12-minuterspromenaden på Sjöscoutdagen 2015. Foto: Arne Wallers.

Under Sjöscoutdagen 2015 deltog 43 patruller från sjöscoutkårer i Stockholmstrakten. Tävlingen är indelad i ”Plätten” för upptäckarscouter 10-11 år och ”Ankaret” för äventyrarscouter 12-15 år. Patrullerna besöker kontroller där de tävlar i typiska scoutövningar som knopslagning, sjukvård och kast med räddningslina.

Scouter på Sjöscoutdagen. Foto: Arne Wallers.
Scouter på Sjöscoutdagen. Foto: Arne Wallers.

Kryssarklubbens kontroll bemannades med en mix av kryssarklubbare och scoutledare. Christer Forsgren är ordförande i 24-timmarsnämnden och var på plats som funktionär för promenaden på Sjöscoutdagen:

– Det är kul att se hur snabbt scouterna förstår idén med övningen, gör upp en taktik och sätter fart. Det är samma utmaningar som under seglingarna: Planera och var beredd på att ändra planen. Se till att hela besättningen är med på spåret.

Christer Forsgren räknar samman distansen på 12-minuterspromenaden. Foto: Arne Wallers.
Christer Forsgren räknar samman distansen på 12-minuterspromenaden. Foto: Arne Wallers.

Den patrull som får mest poäng på 12-minuterspromenaden, ”Klyvarna” från Viggbyholms sjöscoutkår, vinner också förstapriset för Ankaret.

– Många scoutledare och scoutföräldrar är också medlemmar i Kryssarklubben, säger Stefan Pettersson. Jag är själv med i Träkvista Sjöscoutkår på Ekerö. Några sjöscoutkårer deltar i 24-timmars med egna båtar eller föräldrars. Vi som arrangerar 24-timmarsseglingarna hoppas att kryssarklubbare som är engagerade i scouterna hjälper sina kårer att komma igång med att segla 24-timmars.

Svenska Kryssarklubben på Sjöscoutdagen 2015. Foto: Arne Wallers.
Svenska Kryssarklubben på Sjöscoutdagen 2015. Foto: Arne Wallers.

Fakta om Sjöscoutdagen och 24-timmarsseglingarna

24-timmarsseglingarna körs första helgen i juni och första helgen i september, längs hela kusten och i Vänern och Mälaren.

Sjöscoutdagen arrangeras av Stockholms Scoutskeppslag. Skeppslaget organiserar sjöscoutkårerna i Stockholmsområdet och sköter om scouternas lägerö Vindalsö.

Niklas Krantz, scoutledare och kryssarklubbsfunktionär filmade 12-timmarspromenaden. Se filmen om Sjöscoutdagen och 12-minuterspromenaden på Sittbrunnen.

Vill du arrangera en 12-timmarspromenad? Mejla stefan@24-timmars.nu för att få materialet.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.