Foto på tre kvinnor som studerar ett sjökort ingående under en torrsegling.

Torrsegling/Skrivbordssegling

Torrsegling, eller skrivbordssegling är en taktisk inomhusövning. Du väljer väg under en 24-timmarssegling med sjökort och bestick. Lekledaren spelar beskriver ett väderscenario och ger uppdatering varje timma.

Foto på tre kvinnor som studerar ett sjökort ingående under en torrsegling.
Torrsegling, en taktisk seglingsövning. Foto: Stefan Pettersson CC(BY-SA).

Du kan segla torrsegling för att du är nyfiken på 24-timmarsseglingarna. Eller så är du saltstänkt veteran och vill förbättra din taktik, strunta i segeltrim och bara göra bra vägval. En lekledare leder övningen och beskriver vädret timma för timma.

En deltagare som ännu inte seglat 24-timmars berättar:

”Först fick vi en genomgång av reglerna, som är samma som för vanliga 24-timmars till havs. Sedan fick vi veta väderläget, några lågtryck på väg hitåt från Storbritannien, en front skulle troligen beröra våra vatten under natten.

Det var otroligt kul, jag trodde inte att det skulle kännas så verkligt. Det är klart att det inte blir någon naturupplevelse, men nästan allt annat fick man. Det kändes som att sitta nere vid båtens navigationsbord, aldrig vara uppe i sittbrunnen men hela tiden få bra rapporter om position och väder.Mina kompisar är inte så bra på navigation så de tyckte att jag tog för lång tid på mig att räkna ut hur långt vi skulle hinna på varje timma.

Under skrivbordsseglingen så går tiden snabbt. En timme till havs tar fem minuter inomhus. Deltagarna seglar i form av besättningar som hjälps åt med navigation, taktik och tolkning av vädret. Positionerna plottas på ett sjökort och bandade sjöväderprognoser spelas upp på samma klockslag som i radions P1. Flera moment under en verklig segling är förenklade, farten beräknas till exempel med ett diagram. På halvvind i 4 m/s seglar man alltid 5 knop.

”Jag blev överraskad att det blev så spännande, säger en seglare. Jag har seglat många 24-timmars under olika väderförhållanden och vet hur viktigt det är att planera för att hinna tillbaka till mål med det väder som råder då. Ändå blir jag under torrseglingen förvånad och sedan stressad när jag inser att vi ligger och rullar i förmiddagsbleke med alldeles för långt kvar till mål. Vi fick ge upp våra planer att runda en avlägsen punkt som vi var nästan framme vid, det var bara snabbaste vägen hem som gällde.”

Hör dig för med din lokala kryssarklubbskrets om de arrangerar torrseglingar.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.