Utmärkelse för segling i Åke Améens anda

Åke Améen var en av grundarna till 24-timmarsseglingarna 1943 och en samlande och drivande kraft under många år. Han hade bestämda idéer om hur en segling skulle genomföras, utöver att följa reglerna.

Vi arrangörer i Stockholm delar ut utmärkelser för seglingar i Åke Améens anda för att lyfta fram seglingar som varit extra fina. Vill du nominera någon båt som är värd en utmärkelse eller ett hedersomnämnande? Kontakta oss!

Så här skrev Åke Améen själv:

”24-timmars är en tidsbegränsad distanssegling som genomförs som en långfärdssegling. Planera seglingen i förväg med hänsyn till båtens egenskaper, besättningens kapacitet och väderleksutsikterna. Utför den så att längsta möjliga distans tillryggaläggs och så avlägsen punkt som möjligt uppnås inom föreskriven tid. Segla ej meningslöst fram och tillbaka bara därför att samma punkt får rundas två gånger utan sök vidga kännedomen om kurser och leder till havs och i skärgård. Ju avlägsnare punkt som uppnåtts, dess förnämligare segling.Foto på Åke Améen, en av grundarna till 24-timmarsseglingarna.

Navigera med omsorg och beräkning. Tag vara på alla chanser för att få så lång distans som möjligt, men eftersätt aldrig säkerhet och gott sjömanskap. Som gott sjömanskap kan räknas att man ej fullföljer en 24-timmarssegling på grund avför hårt väder, slocknade lanternor eller andra omständigheter som medför att man inte kan genomföra seglingen regelrätt.

Utnyttja båtens seglingsegenskaper genom att ständigt segla effektivt och med lämpligaste segelföring. Låt ej uppmärksamheten vid rorkult och skot slappna. Fördela uppgifterna ombord så att besättningens kapacitet utnyttjas och så att alla får regelbunden vila och skaffning.

Följ noga sjötrafikföreskrifterna och övriga för seglingen gällande bestämmelser. Studera och jämför andra deltagare. Vidga kännedomen om olika båttyper och deras egenskaper. På detta sätt fullföljd kan 24-timmars ge deltagarna nöje, rekreation och spänning samt ökad kunskap i navigering, sjömanskap och långfärdssegling till havs och i skärgård.”

Vi i 24-timmarskommittén i Svenska Kryssarklubbens Stockholmskrets fungerar som jury för att ge hedersomnämnande. Så här resonerar vi:

  • Améen säger att vi ska segla långt. Därför tittar vi på deltagarens plakettdistans (med hänsyn till seglingsperiodens längd och båtens prestanda). Vi premierar seglingar som också når långt bort från startplatsen.
  • Vi ska upptäcka nya vatten. Därför är det bra att segla olika väg på ut- och hemresan. Améen lär ha hävdat att man på en fin segling inte korsar sitt eget spår. Framför allt ska du ha precision med tiden på slutet och inte tråckla fram och tillbaka mellan punkter nära mål för att få tiden att gå och tjäna in de sista distansminutrarna.
  • Gott sjömansskap premieras. Gör bra vägval vid vädermässiga utmaningar. Utnyttja punktnätet effektivt, lägg krysslag mellan punkter om du jobbar dig mot vinden.
  • Vi i juryn uppskattar intressanta loggböcker. Vi vet inte vad Améen tyckte men loggboksförande är ju en klassisk uppgift ombord. Vi tycker i alla fall att det är intressant att läsa om havsörnar, sälar, utsökta måltider, dråpliga händelser som löser sig på ett galant sätt.
  • Jurymedlemmar kan inte få något hedersomnämnande.

Tänk gärna på det här redan inför seglingen. Lägg rutten vackert. Du får gärna kontakta oss och berätta att er segling var något alldeles extra.

stefan@24-timmars.nu 0733-12 55 55


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.