Vindö 40:an Gloria Mundi under 24-timmarsseglingarna hösten 2015. Foto: Anders Torwald.

Vindö 40:an Gloria Mundi under höstseglingen 2015

Vindö 40:an SWE 582 Gloria Mundi seglade 24-timmarsseglingen på västkusten hösten 2015. Det började med en lugn segling från Björlanda men vinden ökade, strömmen satte emot och det blev en tuff segling som besättningen klarade fint tack vare bra planering.

Gloria Mundi seglade ihop 81,9 M vilket blev 79,5 M plakettdistans.

https://youtu.be/hr631Qc-S94

I besättningen:

 • Bernt Nilsson (skeppare)
 • Anders Nilsson (kock)
 • Anders Grahn (gast)
 • Anders Torwald (gast och filmning)

Seglingen gick i stort: Björlanda – Sillesund – Hätteberget – Bredbåden – Åstol – Älgö – Mittholmarna – Stenungsund – Svanesund – Stenungsund – Mittholmarna – Älgö – Åstol – Hätteberget – Marstrand – Långö – Måvholmen – Björlanda.

Vindö 40:an Gloria Mundi under 24-timmarsseglingarna hösten 2015. Foto: Anders Torwald.
Vindö 40:an Gloria Mundi under 24-timmarsseglingarna hösten 2015. Foto: Anders Torwald.

Kommentarer

4 svar till ”Vindö 40:an Gloria Mundi under höstseglingen 2015”

 1. Är det verkligen tillåtet att använda motorn som ni tydligen gjorde i Albrektssunds kanal?

  1. Inom flera arrangerande kretsar finns det sträckor som är definierade som sträckor med nolldistans, ”motorsträckor” – på västkusten har vi flera sådana.

   De definieras i Punkt- och Distanstabellen med en nolldistans. Detta innebär att man inte får tillgodoräkna sig någon distans när man går sträckan. Avsikten med detta är att göra det möjligt att passera t.ex. kanaler, broar, o.d. som annars kanske valts bort till förmån för en ibland mer riskfylld väg utomskärs. Gemensamt för dessa sträckor är att de får passeras med motor. Detta ska ske så skyndsamt som omständigheterna tillåter och utan andra avbrott. För ett fåtal av distanserna får man också göra tidstillägg för den tid det tog att passera. Typskt gäller detta sträckor där man inte själv kan påverka gångtiden, t.ex. vid passage av öppningsbar bro.

   Ett exempel på en sträcka där man får använda motor är just Albrektsunds kanal mellan punkterna 12 och 41. För denna sträcka får man dock inte göra tidstillägg.

  2. Profilbild för Bernt Nilsson
   Bernt Nilsson

   Ja, det är tillåtet på sådana ställen, t.ex. Albrektsunds kanal och Sotenkanalen. Sträckan får givetvis inte tillgodoräknas.
   Vi gick emelletid inte genom A:s kanal.
   /Bernt Nilsson, skeppare

   1. Profilbild för Bernt Nilsson
    Bernt Nilsson

    Rättelse: Jo, vi gick genom Albrektsunds kanal, men inte för motor, vi seglade hela sträckan igenom, vilket var möjligt eftersom vi hade en stabil kraftig medvind.
    /Bernt Nilsson, skeppare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.