Vinterseglingen 2015

En liten ingress till vinterns 12 timmar torde vara på sin plats med hänsyn till en osedvanligt fin segling.

Prognoserna var varierande veckan före start med emellanåt löfte om frisk kuling som utmanande ifrågasatte seglingen. Dagen före start blev prognoserna mer och mer entydiga med vindar på 16-20 m/s syd som efter två timmar skulle slå om till väst och då variera i styrka om 9-16 m/s. Men solen fanns på SMHI:s karta!

Att starta var utmaningen. De friska vindarna under de arla morgontimmarna uppfyllde helt prognosen. Till och med lite åska kunde spåras. Att i ca 20 m/s sidvind lämna ”fållan” utan att riva hamnen var svårt. Enda trösten är väl att ingen såg vem det var som lämnade hamnen i mörkret kl. 5 och då skulle kunna anföra eventuella skador på bryggor och pålar. Alla kom inte till start – detta måste betecknas som förståeligt.

Roger styr "Stormfågel" norrut förbi Sälö Knapp under 12-timmars vintersegling 2015.
Roger styr ”Stormfågel” norrut förbi Sälö Knapp under 12-timmars vintersegling 2015.

Efter ett par timmar i vindar som enligt uppgifter från Måvholmsbådan toppade strax över 20 s/m och som ackompanjerades av regn, vred vinden och avtog något. Slutligen kom även solen fram. Det blev en otroligt vacker dag på havet.

Seglingsplaneringen var på sätt och vis lätt då den gav möjlighet till segling anpassad för eget tycke och smak. Ren väst ger många möjligheter till olika vägval både i skyddade vatten och mer utsatta sådana. Våghöjden kan benämnas vara påtaglig i de fria västervattnen under eftermiddagen. Men solen lyste hela tiden. Solnedgången var magisk med en otroligt vacker gul västerrodnad – om man nu benämner gult som rodnad.

En rolig händelse var att alla fyra deltagande båtar syntes samtidigt ett par timmar innan målgång strax söder om Sälö. Även om inte loggböckerna vittnade om det, så var det på detta viset! Tre av dessa båtar rundade samtidigt vid Rossbådan och hade en gemensam ”spurt” norrut till Hälsö där målgången skedde med några minuters mellanrum. Åskådarsiffrorna på kajerna runt omkring var väl inte lika höga som för matchraceseglingarna i Marstrand men visst anande man en bil på piren till Hälsö hamn! Efter att seglen strukits öppnade sig himlen och snö blandat med hagel vräkte ner i en snabbt ökande vind. Allt för att göra utmaningen vid tilläggningen större.

Solnedgång över Gulskären på Sälö Fjord under 12-timmars vintersegling 2015.
Solnedgång över Gulskären på Sälö Fjord under 12-timmars vintersegling 2015.

Vi blev till slut 4 båtar som fullföljde varav 3 anlöpte Hälsö hamn. Någon bokning av bryggplatser var inte nödvändigt då initierade källor ansåg att säsongen var slut. 15 personer samlades i Hamnboa i Hälsö han och avnjöt en välgrillad meny. Grillningen utfördes av vår egen ”the Stig” i frisk västlig vind. Han är något anonym i mörkret men grilla kan han – i alla väder. Han står där och vänder och petar på köttet och sticker till en extra korv med bröd för dom som kommer fram och inspekterar. Han kallar det bonus. Tack för din insats!

Längst omräknad seglad distans i vinterns 12 timmars seglade Fritiof Ponten i sin Fortissimo om omräknat 59,6 distans. En segling som väl kommer att aspirera på pokalen för längsta 12-timmars distans 2016. Vi får väl se – det är två seglingar kvar.

Vi i 24timmars kommittén önskar er en bra start på seglingssäsongen och väl­komna till seglingarna 2016 som nu inletts.

Bästa segelhälsningar

Martin, Thomas Ulf och Lars