Vinterregattan 2019, Västkusten

Vinterns 12-timmars 2019 – Blegg, sol och blegg.

Stora Pölsan i solnedgång, på väg mot Stora Oset. (Foto: Ulf Palm)

En grå november med idel regnområden som passerade över västkusten förespeglade att det skulle kunna bli en blöt segeltillställning. Sannolikt bidrog detta till att anmälningstrycket inte var särskilt högt. Det så länge ut att som om att vi skulle blir 5 båtar till årets fösta 12-timmars, men mindre blessyrer och tekniska problem decimerade den startande skaran till tre båtar.

Trots det envisa novemberväderläget inträffade det som vi alla hoppats på – en högtryckslucka. Prognosen om sol och måttliga vindar togs tacksamt emot. Att få gastar till båtarna var inga problem. Tyvärr kunde vi inte erbjuda alla som ville deltaga att segla med.

Vindprognoserna blev ju närmare startdagen vi kom alltmer växlande, från frisk nordlig vind till ingen vind alls. Även under seglingsdagen växlade vindprognosen vilket ställde till problem med målgången. Det enda som var stabilt var prognosen om en klarblå himmel med en stor sol.

Gamla Framares Kummel på väg ut från Långedrag i gryningen (Foto: Ulf Palm)

Seglingen som startar kl. 06:00 och det är så här års i kompakt mörker. Högtryck ger dock en molnfri himmel som helt pryds av tindrande stjärnor. Vi begåvades dock inte med någon vind över huvud taget. Det enda som gav båtfart var strömmen. Med rätt positionering kunde en nordlig kurs skapas om nästan två knop. Alla hamnade dock inte i denna strömsättning.

Möte med ”Stormfågel” som är på väg mot Marstrand, Själva styr vi mot Hätteberget. Pater Noster i bakgrunden. (Foto: Ulf Palm)

Samtidigt som solen steg upp över horisonten efter knappt två timmars mörkerdrift, kom också vinden från nordväst. Det utvecklade sig till en fantastiskt fin segeldag i måttliga vindar i strålande sol. Nattens frost ersattes av behaglig sommarkänsla. Solen värmde trots allt lite så det var inte särskilt kallt.

”Stormfågel” gliiider i mål med Björkö hamn i bakgrunden. (Foto: Ulf Palm)

Målgången sker, liksom starten, i mörker. Det fanns en stark korrelation mellan ljusintensitet och vindstyrka – det blev blegg när det blev mörkt!  Som tur var satte strömmen söderut nu på kvällen vilket räddade två båtar till målgång.

Grillen var tänd och klar sedan länge när vi äntligen nådde bryggan på Hälsö. Nu smakade maten gott! (Foto: Ulf Palm)

På kvällen hade serviceteamet i land tänt grillarna i Hälsö hamn och lagt på en säck extra kol för ta höjd för den försenade grillaftonen som den klena vinden hade gett upphov till. Vi huserade i hamnboa och ljög lite för varandra.

Inför nästa år hoppas vi att fler har tilltro till att vädergudarna benådar oss med en högtryckslucka så vinterseglingen 1 advent 2020 även denna kan genomföras i magisk miljö. För så var det i år; magiskt!

Börja därför med att segla redan under våren för att vara mogen till vinterseglingen. Välkomna när det passar som bäst, det skall vara roligt men ändå lite utmanande!

Med goa segelhälsningar
Västkustkretsens 24 timmarskommitté