Kims seglarbrev från Ensamseglingen 2023

Åkersberga 16 juli 2023

Förra året var första året efter pandemiperioden som vi kunde träffas i Norrviken efter seglingarna.  Det var då inte så många på startlistan men i år var det bättre med 14 deltagare.

Under de sista åtta åren har vi haft 15–20 deltagare årligen. Roligt att vi är på banan igen. I hamnen var det trångt som vanligt inte minst för att ett antal bojar saknades. Men när alla hjälps åt löser sig tilläggningen så småningom som vanligt. Trots vårt önskemål ville dock några utländska båtar inte dra ihop sina båtar lite för att skapa bättre plats.

Alla loggböcker är nu granskade och godkända. I några finns kommentarer eller kompletteringar från undertecknad om granskningen lett till någon fråga. Ganska vanligt är att glömma bort att ange båtens position när seglingstiden går ut. Loggböcker skickas ut med posten i morgon.

Vädret var bra med vindar på N/NO men rätt variabel vind. Som vanligt ofta och även i år avtagande mot kvällen. Trots detta så var det bara två båtar med försenad målgång. Något allvarligare problem under seglingen har inte noterats. En lättare grundkänning för en seglare för nära land verkar inte ha medfört något allvarligt.

Vid seglingen längs Gällnö ner mot Kanan mötte vi,  två seglare på  kryss, ett stort antal båtar på väg mot motsatt håll. Det visade sig vara ”Kolfiberrodret”. Vi fick göra ett antal krysslag genom hela detta fält gång på gång, men allt gick väl. 

Efter målgången, lite mat, och sedan försöker vi samla in loggböcker och göra en snabbrättning och omräkning till SXK-distans som underlag för vår prisutdelning. Klockan 21 var det dags för lite bubbel, prisutdelning och plaketter. Det snabbrättade resultatet stämde ganska väl med det som slutligen finns i bifogade resultatlista nu. De 4–5 med längst distans fick välja priser från vårt prisbord.

 En plakett, som Lasse anskaffat, fick jag temporärt ta hand om för att sedan överlämna den igen till Lasse och gratulera för uppnådd Diamant distans. Undertiden hade grillen genom Lennart kommit i ordning och korv med bröd och öl fick en strykande åtgång till hungriga seglare genom hans försorg. Sedan fortsatte kvällen med livliga diskussioner. Fram mot 23.30 började eller hade de flesta kroknat och dragit sig tillbaka till sin båt efter att ha varit i gång kanske 20 timmar eller mer.

Från loggböcker finns noteringar om säl på flera ställen.  Dels vid Stinagrund grunden W om denna punkt. Här har säl siktats de senaste åren rätt regelbundet. Och dels i trakten av Boskapsön. Och från Jonas Pettersson en glädjande nyhet han såg stora flockar av Gudingar mellan Revenge och Alma. Jag såg själv igår vid Trälhavet tre ejderhonor med ungar. 

Förändringen av Skärgårdsstiftelsen har väl inte undgått någon. Jag fortsatte efter seglingen upp till naturreservatet på Träskö som stiftelsen skött ett antal år. Det såg inte trevligt ut närmast övergivet. Liknande problem har noterats i pressen vid näraliggande Gällnö/Västerholme.

I år seglar jag igen på egen köl med en Schelinkryssare. Det känns väldigt roligt att komma igen med egen båt efter olyckan 2021.

Vi brukar skicka ut ett preliminärt resultat efter seglingen och avvakta ev synpunkter och senare göra en uppdaterad Maratonlista. Det visar sig vara mycket få gånger som detta behövs. Jag skickar därför Maraton redan nu. Kom ihåg att kolla den så att du har högst tre år utan deltagande i följd. Har du mer försvinner du från listan men återkommer med ditt resultat om du börjar delta igen.

Tack som vanligt för alla vänliga rader och kommentarer till oss funktionärer.

Seglarhälsningar från Kim och fortsatt trevlig sommar.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.