Loggboksanteckningar från en 24-timmars på Västkusten

De flesta båtarna var direkt på väg norrut. Vi ville gå till Vinga västra angöring först, för att få fler handlings-möjligheter. Det förlorade vi på. Väl ute vid Vinga västra förstod vi att det enda raka var att stå på norrut tills ett omslag mot nord kom. Vi hann att vända vid punkt 67 gott och väl. Först på lördag middag kantrade vinden. Det blev en härlig, men något guppig segling.

Natten var ganska varm och vi fick enbart lätt duggregn på oss vid några tillfällen. Återigen fick vi gå mellan Stora och Lilla Pölsan mitt i natten. Denna gång hade vi fin vind och behövde inte kryssa mellan öarna. Om vi hade tvingats till detta, anser jag att det varit oförsvarligt. Att svepa nära Stora Pölsan är spännande – det måste jag erkänna. Fyren lyser upp det underliggande berget. Vågorna kommer forsande över bränningarna och lyses upp av fyrljuset. De otaliga fåglarna störs av var kraftiga lampa som sveper över vattnet och Stora Pölsan och vi känner en frän doft av allt fågelträck. Vi lämnar Stora Pölsan och lugnet lägrar sig ombord. Jag går och knyter mig igen och vi lunkar på upp mot Hatteberget.

Vid 03.30-tiden märker vi att ljuset börjar komma. Vi anar nu en ljusskillnad mellan himmel och hav Ljusen från land och fyrarna därinne kan vi identifiera och de ger oss en trygghet. Vi kontrollerar navigatorn och styr den utlagda kursen, givetvis efter att ha kastat ett getöga på kompassen. Så kommer ljuset alltmer. Vi kan nu säkrare bedöma avståndet till de faror som vi har på styrbords sida in mot land. Då vi vänder vid punkt 67 är det ljust.

Härligt jämn vind hela tiden från Vinga. Vi gör sällan under sex knop. Först vid Björkö sätter vi spinnaker och kör med den in i mål. Vi lägger till och äter middag tillsammans och vi är överens om att detta har varit en idealisk 24-timmarssegling. För Asko, som aldrig varit med tidigare, var det en spännande och lärorik upplevelse.

Av Gunnar Hejde


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.