Vårregattan 2023 på Västkusten

Vårregattan samlade hela 22 deltagande båtar i 6 olika klasser. Endast en i årets 24-timmars classic men för första gången två i 12-timmars solo, en dubblering från i fjol.

Seglingen bjöd på väldigt olika förutsättningar för de som valt 24 eller 12 timmars segling där 24-timmarsseglarna fick en lugn natt med stiltje men 12-timmarsseglarna kunde njuta av närmast perfekta vindförhållanden nästan hela seglingsperioden, det var bara vid start som vinden inte riktigt orkat igång.

Våga strax norr om Anholt. Foto: Bo Larsson.

24-timmarssegling på våren är ofta, men inte alltid, en behaglig upplevelse med gott väder, inbjudande vindar och ljusa nätter. Tyvärr också ofta med kalla nätter eftersom vattnet sällan orkat upp i temperatur. Så blev även årets segling men när målgången närmade sig kom också värmen och våren kunde sägas övergå i sommar. Perfekt alltså att avsluta Vårregattan just som sommaren anlände!

Samling på bryggan i Lerkil. Foto: Hans Björk.

16 besättningar samlades till regattamiddag och eftersnack i Lerkil. Vi fick en trevlig kväll tillsammans och fick höra om allas äventyr under natt och dag.

Längst seglade Marcus Andersson i en First 36.6 som, trots dåligt med vind under natten, seglade ihop hela 114,8 M plakettdistans. Bästa 12-timmars gjordes av Stefan Norberg i en Grand Soleil 37 som seglade in 59,3 M. Läs alla resultat på Västkustkretsens resultatsida.